Obec
Jenišovice

 Více novinek

Nezobrazuje se Vám E-mail správně? Zobrazit v prohlížeči.

ÚSPĚCH OBCE JENIŠOVICE V GRANTOVÉ VÝZVĚ MILION PRO TURNOV A OKOLÍ

webový odkaz - NADACE VIA - FOND KAUFLAND

Dovolujeme si Vás informovat, že s ohledem na rozvoj obecní knihovny, přání veřejnosti k vytvoření knihobudek a snahu o budování pospolitého života v obci, vyjádřeného v Plánu rozvoje prorodinné a proseniorské politiky, jsme přihlásili naši Obec Jenišovice do grantové výzvy Milion pro Turnov a okolí s projektem Poznejme své sousedy s knihobudkami.

Hodnotící komise tento projekt vybrala a společnost Kaufland ve spolupráci s Nadací Via jej podpořila částkou ve výši 98 200 Kč.

Smyslem projektu POZNEJME SVÉ SOUSEDY S KNIHOBUDKAMI je vytvoření 7 míst s lavičkou a knihobudkou v obci Jenišovice, zapojení veřejnosti do tvorby těchto budek, pořízení vybavení pro závěrečnou stezku knihobudkami, zakončenou na koupališti u bazárku knih, koncertu a venkovní akce pro veřejnost (v plánu bude tato akce v březnu roku 2025). Uvedeným máme ambici přispět rozvoji komunitního pospolitého života...

Vybavení (venkovní stan, lavičky, zvukotechnika a židličky), jež z prostředků nám přiznaných zakoupíme, můžeme ale již nyní využít při komunitních aktivitách, jež najdete mimo jiné v Kalendáři akcí naší obce, jejichž cílem je : 

 

SPOJOVÁNÍ MÍSTNÍCH OBYVATEL A UTUŽOVÁNÍ PŘÁTELSKÝCH SOUSEDSKÝCH VAZEB...

webový odkaz - kalendář akcí ve Vaší obci

Pokud se nám podaří vybavení zakoupit již v měsíci květen, budete nás lépe slyšet díky zvukotechnice, jež z grantu pořídíme, již na bazárku dětských věcí dne 18.5.2024. V případě nepřízně počasí nezmoknete, neb Vás ochrání nově zakoupený venkovní stan při krásné akcí Sraz veteránů na koupališti. Zvukotechnika, stan, ale i nové přenosné židličky dále poslouží rovněž při Sousedském posezení a dětském dnu v Odolenovicích dne 7.6.2024. Moc se na Vás také těšíme při Promítání letního kina na fotbalovém hřišti dne 28.6.2024, kde židliček není nikdy dost a pořádný stan může zajistit promítání za každého počasí. V létě Vás pak čeká závod Aluman, BeachParty, Letní karneval Odolenovice a na konci léta a přelomu září Divadlo na koupališti. Věříme, že lepší komfort, jež díky vybavení pro Vás zajistíme, povede ke zvýšení návštěvnosti a stmelení místních.  

Budeme rádi, když se do projektu Poznejme své sousedy s knihobudkami zapojí veřejnost napříč všemi spolky, ale také veřejnost ve spolcích se nesdružující, obyvatele Jenišovic i Odolenovic, obyvatele dlouhodobě v obcí žijící, jakož i nově přistěhovalí či obývající naši obec během chatařské sezóny.

Co pro to můžete udělat? A jak se zapojit?

Kromě hojné návštěvy všech akcí, jež pro Vás obec či obec ve spolupráci se spolky pořádá 😊 se můžete aktivně přihlásit do týmů pro tvorbu knihobudek. V plánu je jich celkem 7.

V rámci předběžného průzkumu máme již příslib:

-            dobrovolníků z Odolenovic,

-            fotbalistů SK Jenišovice,

-            hasičů z SDH Odolenovice a

-            žáků ZŠ Jenišovice.

Budeme rádi, když každá budka bude originál a ponese rukopis svých tvůrců. Můžete se na ně přímo podepsat či je jakkoliv identifikovat se svou skupinou. Můžete na ně napsat svůj příběh či do nich vložit vzkaz čtenářům. Existence Vaší skupinky tak bude připomenuta každému, kdo se u budky zastaví a na lavičce u knihy posedí. 

Kdo by rád podpořil některý z již přihlášených týmu, ozvěte se nám na e-mail bernardova@jenisovice.cz a my Vám předáme kontakt na osobu, jež přípravu budky koordinuje.

Tři knihobudky čekají stále na své tvůrce. Pokud se o ně chcete přihlásit. Kontaktuje nás na e-mail bernardova@jenisovice.cz

Pro vytvoření knihobudky Vám poskytneme z prostředků přiznaného grantu materiál v hodnotě 3.500,- Kč na jednu budku, budka by měla být max veliká 70 x 70 cm…na nožce ve výšce, aby na ni dosáhly i děti (cca první stupeň ZŠ). Pokud projekt sami podpoříte tím, že např. do tvorby budky investujete více, než činí náš rozpočet, uvedeme Vás dále mezi aktivními podporovateli projektu při závěrečné akci, kterou projekt vyvrcholí.

Kam budky umístíme? i do těchto úvah chceme zapojit veřejnost! Posílejte nám návrhy, kde by se Vám budky líbily nebo vyplňte dotazník, jež najdete na odkazu níže:

Budky musí stát na pozemcích ve vlastnictví obce Jenišovice. Ideálně u již existující lavičky, z prostředků grantu však máme dále možnost zakoupit 3 lavičky zcela nové.

webový odkaz - dotazník knihobudky

Na tvorbu budek máme čas, ale nenechávejme to na poslední chvíli. Do poloviny letních prázdnin musíme mít jasno v tom, kolik budek se vytvoří.

Budky se budou odevzdávat do 1.12.2024. V lednu 2025 dojde k definitivnímu rozhodnutí o místě jejich instalace. Na přelomu února a března budeme budky instalovat.

STEZKA PO NOVÝCH KNIHOBUDKÁCH A SOUSEDSKÉ SETKÁNÍ - BŘEZEN 2025

Na konci března 2025 nás pak bude čekat velká společenská událost 😊 slavnostní otevření knihobudek, spojené s hrou s knižní tematikou a stezkou po knihobudkách, zakončenou v areálu koupaliště při sousedském setkání s občerstvením a cenami pro děti, zajištěným z prostředků nám grantem poskytnutých, s kapelou a bazarem knížek.

NAPLNĚNÍ KNIHOBUDEK a PODPORA KNIHOVNY

Do výše uvedeného projektu se ale můžete zapojit i darováním knih do knihobudek. Před vstupem do knihovny najdete krabici určenou na knihy, které byste chtěli obci darovat. Velice prosíme, abyste se tímto způsobem nezbavovali starých knih většího množství. Nemáme kapacity na jejich uskladnění, a pokud by se nám sešlo větší množství neupotřebitelných knih, neměli bychom tyto kam umístit. Darované knížky probereme a naplníme jimi knihobudky, ty které nám budou přebývat, pak doplní vybavení naší knihovny. Knihy, pro něž vhodné využití nenajdeme, nebudeme vracet, tedy do dané krabice dávejte skutečně jen knihy, které nám bezpodmínečně darujete a jejichž užití necháváte na našem uvážení. Myslete také na to, že součástí závěrečné akce projektu Poznejme sousedy s knihobudkami bude rovněž bazar knih (březen 2025), kde můžete své knihy, jež chcete poslat dál dalším čtenářům, formou samoprodeje nabídnout ostatním ke koupi. 

TĚŠÍME SE NA VAŠI ÚČAST V PROJEKTU, V PŘÍPADĚ, ŽE BYSTE MĚLI NÁPAD, JAK UVEDENÉ AKTIVITY DOPLNIT, VYLEPŠIT ČI JSTE CHTĚLI PROJEKT SAMI NĚJAK PODPOŘIT, NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT NA E-MAIL: bernardova@jenisovice.cz

 
 
 
 

  Stáhnout aplikaci

  Nastavení vašeho účtu